pondělí 20. května 2019

Skořicový věnec (vegan, bez rafinovaných cukrů)

Moje veganské období bez rafinovaných cukrů a zpracovaných potravin pokračuje. Došlo i na kynutá těsta. Domácí mléka. A řeknu vám, že nevím co píct dřív, tak tady aspoň jeden recept na skořicový pletenec.
 

Náplň:

  • 1/4 hrnku kokosového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 hrnku kokosového oleje
  • 1/4 hrnku nasekaných ořechů

Těsto:

  • 2 1/2 hrnku špaldové mouky
  • 1/2 čerstvého droždí
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 3/4 hrnku vlažného rostlinného mléka (já použila domácí mandlové)
  • 1 1/2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 1 lžíce kokosového cukru
Vytvoříme si těsto - připravíme kvásek smícháním droždí, cukru a trochy vlažného mléka. Necháme vzejít. Mezitím smícháme mouku s kypřícím prášek, solí, zbytkem mléka a kokosovým olejem. Přilijeme vzešlý kvásek a zpracujeme na těsto, které se pak bude dát rozválet (ne příliš tuhé a ne řidké). Přikryjeme utěrkou a necháme vzejít asi půl hodiny. 

Mezitím si můžeme připravit náplň smícháním všech surovin. Pokud se vám to bude zdát málo, klidně množství zdvojnásobte, věnec pak aspoň nebude tolik suchý. 

Poté co nám vzešlo těsto, rozválíme ho na pomoučněné ploše do obdélníku, který potřeme náplní. Poté zarolujeme do válečku. Váleček rozřízneme vejpůl a konec necháme spojený, tak aby nám vznikly dva "copy", které střídavě propleteme a spojíme, tak aby nám vznikl věnec. Posypeme ještě trochou nasekaných ořechů a přesuneme na plech do trouby.

Pečeme v troubě předehřáté na 160°C, asi 25 minut. 


Žádné komentáře:

Okomentovat