pátek 4. května 2018

Výlet na Kubu, 5. část - Kubánské jídlo

Kuba. Každý den.
Jídlo.
Na Kubánské snídaně jsme často chodili do stánků na ulici, kam chodí i Kubánci, objednají si snídani a pak postávají u stánku, jedí a povídají si se sousedy, prodavači, atd.. Nejčastější je houska se sýrem a šunkou, nebo jen sýrem, často mají i s vaječnou omeletou a sýrem, doporučuji si dát jen s vaječnou omeletou, jelikož sýr není vždy dobrý. I s ovocným džusem (nejčastěji mangový, ananasový, guavový) vyjde snídaně celkem max za 15 Kč. Pokud bydlíte u místních v casas particular, tak ti často nabízí, že vám snídani udělají, ale ceny jsou nesrovnatelné, většinou chtěli kolem 100 Kč (vajíčka, ovoce, čerstvý džus, pečivo, máslo, sladkosti). V každé domácnosti vám jistě nabídnou guavu (kvajávu), takové hezky růžové ovoce, které nejde moc k ničemu přirovnat, a rozhodně stojí za vyzkoušení :)

Kubánské hlavní jídlo je celkem monotónní. Černé fazole + rýže (arroz morro), sladký brambory (vianda), dýně, maso. A takhle pořád dokola na sto různých způsobů. Pokud chcete vegetariánské jídlo, tak se můžete těšit na rýži s rýží a fazolema (samozřejmě), a dýní...a abych nezapomněla - se sladkýma bramborama.
Je teda fakt, že ty brambory jsou často jinak upravené a je jich víc druhů (yucca a další), většinou jsou jen vařené, ale někde z nich dělají hranolky, atp. Občas se k nim přidaj i banány (platanos).
Ale například v úplně první restauraci co jsme byli (když nepočítáme pizzu, ke které se ještě dostanu), nám přinesli nasekané špagety, slepené jakousi majonézou, s ananasem a kečupem. Lahoda. (Blicí smajlík) Takže na Kubě se můžete setkat na taliří s čímkoliv :)
Kvalita pokrmů se taky dost liší podnik od podniku. V jedné restauraci nám přinesli ještě krvavé kuřecí stehno, do mého jídla zas přimíchali černošský chlup, a přitom v jiné restauraci za mnohonásobě nižší cenu jsme se najedli pohádkově a pochutnali jsme si i bez chlupů a krve ;)
V jiné jsme si připadali jak v restauraci s michelinskou hvězdou, kde obsluha, poté co mi upadl příbor na zem ihned přiběhla, příbor zvedla a donesla mi nový. Což se mi například nikdy nestalo ani tady v ČR (ne, že bych příbory na zem házela pokaždý :D) Jídlo tam bylo taky krásně naaranžované. A to byla prosím jedna z levnějších restaurací (spíš ale pro turisty než místní).
Pokud chcete ochutnat opravdu to, co jedí a co si mohou dovolit Kubánci, tak vyhledejte nějaký z místních malých paladarů, poznáte ho tak, že je před ním fronta, protože míst k sezení je většinou tak šest až deset s tím, že samozřejmě sedíte i s cizíma lidma u stolu :D Čeká se většinou kolem půl hodiny, když už pak jíte, tak vám to nedá a snažíte se jíst rychle, aby si mohli sednout i ostatní :D  Slyšela jsem, že většinou tam turisty vůbec nepouští, ale nevím jestli to bylo mou španělštinou, naším vzhledem nebo úplně něčím jiným, ale dali nám najíst vždycky :D Cena jednoho jídla v takovém paladaru se pohybuje kolem 20 kč (24 CUP), na talíři už je všechno zmiňované (fazole, rýže, brambory, občas nějaký salát, rajče a ryba/vepřové/kuřecí), polévka je většinou kolem 10 Kč, tu jsme měli jen dvakrát, jakýsi vývar, taky byl myslím s příměsí sladkých brambor, těch tam mají očividně dostatek :) K pití vám dají ovocný džus, který je fakt ovocný a za skleničku zaplatíte asi 2 Kč.
V restauracích "pro turisty" si už trošku připlatíte - cena za hlavní jídlo (s masem) je min. 110 KČ (5 CUC). Ale v jedný restauraci jsem za rybu zaplatila i kolem 300 Kč (asi 15 CUC), protože jsme se s číšníkem jako trochu nepochopili, což jsem teda taky dost obrečela, jelikož to ani nebylo dobrý :-/
Hlavní co se na Kubě jí je vepřové a kuřecí. Hovězí moc nepotkáte. Ryby se na Kubě taky moc nejí, i když je v jídelním lístku většinou najdete. Hlavní kubánské jídlo je Ropa Vieja (neboli "staré šaty" :D). Jakési trhané vepřové s omáčkou..a rýží a fazolema :D  V jedné restauraci to chutnalo opravdu jak staré šaty, ale v jiné to bylo celkem dobré (až na to nevegetariánské maso :D).
Supermarkety na Kubě nehledejte, sice tam jsou, ale není o co stát. Skoro nic tam neseženete. Maximálně džus nebo jiné věci z dovozu a Havanu Club. Levné rumy seženete v pultových prodejnách, kde se platí v CUP. Místní nakupují jídlo převážně v místních pekárnách, zelinářství, řeznictví, atp. Prostě tak jak by to mělo být :) Často potkáte prodejce cibule a česneku, kteří chodí křížem krážem vyřvávají na celou ulici CEBOLLA I AJOOOO a snaží se tak prodat své zboží :) Často jsou takové improvizované stánky uprostřed ulice i s další zeleninou a ovocem.
V pekárně se většinou prodávají jen bílé housky, resp. veky. Záleží pekárna od pekárny. Jedna houska stojí myslím 1 Kč (max. 2 CUP). Občas se v pekárně peče i něco sladkého, ale viděla jsem takovou jen snad jednou. Sladké je o něco málo dražší, ale max je to 5 Kč za nějakou sušenku nebo buchtu. Jednou jsme našli pekárnu, kde pekli jen sladké buchty (takový piškot), který byl velký asi jako dvě housky a stál jen 3 Kč. Mňam. Jinak se sladké většinou prodává v nějakých cukrárnách, ceny jsou taky zanedbatelné, ale kvalitou se taky dost liší. Ovšem sortiment je více méně všude podobný.
Ještě bych se ráda zmínila o pizze. Na Kubě je to sice vesměs všude velmi levná záležitost (většinou max. 50 Kč), ale doporučuji si ji nedávat hned ve velkém. Kvalita se v tomto liší enormně. A málokdy se jedná o opravdovou pizzu. V jedné restauraci ve Viňales jsme měli pizzu, která byla fakt hnusná, sýr na Kubě nemá valné kvality, pokud tam tedy dávají sýr, jelikož to dost chutnalo jako nějaká náhražka a těsto je většinou vysoké, takže je to spíš taková buchta s hnusnou příchutí. V Trinidadu nám přinesli pizzu ozdobenou salátovou okurkou :D
Za to  ve stánku na ulici v Havaně dělali pizzu výbornou, dělali si vlastní těsto, tenké, dobré. Taky tam byla permanentní fronta skládající se pouze z mladých Kubánců :)
Jídelní článek zde asi utnu, jelikož bych mohla pokračovat do nekonečna, ale pokud máte nějaké dotazy, tak je vám ráda zodpovím :) 

























Žádné komentáře:

Okomentovat