EDIT 2.12.2021: Trošku jsem si s receptem před nadcházejícími Vánocemi pohrála, jelikož mi přišlo, že by se původní verze dala ještě vylepšit, tak aby byly originálu co nejblíže, a nyní si troufám říct, že je to opravdu to pravé kokosové :) Původní recept zde nechám také, pokud by ho někdo přeci jen preferoval i po vyzkoušení toho nového.
100 g hladké mouky
36 g celozrnné hladké mouky
50 g slunečnicového oleje
50 g kakaového másla (rozpuštěného)
64 g třtinového cukru (moučky - popř. klasická bílá moučka)
68 g kokosu
36 g čoko peciček z hořké čokolády
12 g kakaa
vanilka
Ručním šlehačem spolu spojíme olej s rozpuštěným kakaovým máslem, cukrem, vanilkou a kakaem. Přimícháme mouku, krátce prošleháme. Přisypeme kokos, opět chvíli prošleháme a nakonec do těsta zamícháme pomocí vařečky čoko pecičky.
Těsto nemá být suché, takže pokud vám vznikla kompaktní ale spíš tekutější hmota, tak je to správně :) Z této hmoty lžičkou nabíráme hromádky velikosti vlašského ořechu, které klademe na plech.
Pečeme v troubě při 160°C asi 10 minut, poté snížíme teplotu na nějakých 120°C a sušíme ještě dalších asi 20 minut. Ideální je mít na druhou fázi zaplý horkovzduch. S tím pečením si trochu vyhrajte, podle toho, zda chcete sušenky spíš sušší nebo vlhčí. Kontrolujte pečení v průběhu, protože každá trouba reaguje jinak a taky záleží na velikosti kokosek, které vytvoříte :)
Snad vám bude chutnat, podělte se se mnou kdyžtak do komentáře, zdali jste zkoušeli původní recept a který vám více chutná.
Původní recept:
300 g celozrnné pšeničné mouky
160 g kokosového oleje (rozpuštěného)
180 g třtinového cukru
180 g kokosu
100 g rozpuštěné čokolády
50 g kakaa
Pečeme při 180°C, cca 15 minut.
Brou chuť! 😊
Nechybi v receptu neco? Pekla jsem to predevcirem. Nejdriv to byla spis sypka smes... Musela sem pridat ryzove mleko, aby se z toho dalo neco vytvorit.
OdpovědětVymazatNechybí, sypké to musí být, když si koupíš ty samé v obchodě, tak se taky drobí :) Je potřeba vytvořit ty kuličky, aby to aspon nějak drželo a ona si s tím trouba poradí :)
VymazatA kokos. olej přidat v tuhé formě nebo rozpustit? Ja ho rozpustila.. Že by v tom byla ta moje chyba?
VymazatRozpustit, to mě nenapadlo specifikovat, upravím to v receptu. Je to opravdu hodně sypká směs, která vypadá, že u sebe vůbec držet nebude, je potřeba se toho nebát, stačí když to jakž takž budeš držet v tý kouli na plechu :)
VymazatBudem skúšať
VymazatĎakujem za recept
Není zač :) At se vydaří :)
VymazatAhoj, a jakou cokoladu jsi pouzila? Diky:)
OdpovědětVymazatAhoj, většinou používám nějakou kvalitní hořkou 60-70% :) Super jsou třeba tyhle pecičky: https://bezobalu.org/produkt/horka-cokolada-pecicky-60-bio/ :)
VymazatTentokrát se povedlo na 5*!!!
OdpovědětVymazatJsou děsně dobrý ;-)
Dala jsem ⅓ kakaoveho másla místo tuku a ⅓ špaldové mouky místo pšeničné a je to ještě lepší!
Příště dám trochu méně tuku, jsou spíše tekutější.
Super recept!
Skvělé, to ráda slyším a díky za tip! :)
VymazatPrave jsem dopekla podle jineho receptu a neni to ono...spis tskove cookies...takze zitra zkousim vase! Diky za recept
OdpovědětVymazatDejte vědět jak se povedly! :)
VymazatPrávě jsem dopekla a musím říct, že jako čoko kokosky od Zemanky tedy vůbec nechutnají. Ty pravé se jen rozplynou na jazyku a tyhle jsou jen nějaká sypká směs. Možná to chce vychytat a koupit tu správnou mouku a další suroviny. Já jsem z těchto kokosek zklamaná a už je zkoušet nebudu.
OdpovědětVymazatTo mě mrzí, že se nepovedly dle Vašich představ. Pokud budete zkoušet jiný recept, který se Vám bude zdát autentičtější, tak budu určitě ráda za sdílení :)
VymazatSkvelý recept. Dala som hladkú pšeničnú múku a došlo mi kakao tak z neho len 25 g a čokokokosky to boli famózne. Cesto výborné, vôbec nebolo sypké, čokokokosky sa dobre sa tvarovali.
OdpovědětVymazatDěkuji za komentář a jsem ráda že chutnaly! :)
VymazatRecept chutný, akorát se mi ty sušenky nepodařilo vysušit a roztekly se mi na placky. 😄
OdpovědětVymazat