čtvrtek 3. května 2018

Čoko kokosky jako od Zemanky (vegan)

Taky ulítáváte na čoko kokoskách od biopekárny Zemanka? A taky se vám za to nechcou dávat ty nekřesťanský peníze a chcete zároveň šetřit přírodu a neprodukovat další zbytečný odpad? (pokud nakupujete v bezobalu jako já samozřejmě :D ) Tak tady na ně máte recept, upozorňuju, že chutnají opravdu stejně, a jsou návykové... já už je dělala během dvou měsíců třikrát :)
EDIT 2.12.2021: Trošku jsem si s receptem před nadcházejícími Vánocemi pohrála, jelikož mi přišlo, že by se původní verze dala ještě vylepšit, tak aby byly originálu co nejblíže, a nyní si troufám říct, že je to opravdu to pravé kokosové :) Původní recept zde nechám také, pokud by ho někdo přeci jen preferoval i po vyzkoušení toho nového. 

Nový recept: (asi na 30 kousků)

100 g hladké mouky
36 g celozrnné hladké mouky
50 g slunečnicového oleje
50 g kakaového másla (rozpuštěného)
64 g třtinového cukru (moučky - popř. klasická bílá moučka)
68 g kokosu
36 g čoko peciček z hořké čokolády
12 g kakaa
vanilka

Ručním šlehačem spolu spojíme olej s rozpuštěným kakaovým máslem, cukrem, vanilkou a kakaem. Přimícháme mouku, krátce prošleháme. Přisypeme kokos, opět chvíli prošleháme a nakonec do těsta zamícháme pomocí vařečky čoko pecičky.
Těsto nemá být suché, takže pokud vám vznikla kompaktní ale spíš tekutější hmota, tak je to správně :) Z této hmoty lžičkou nabíráme hromádky velikosti vlašského ořechu, které klademe na plech. 
Pečeme v troubě při 160°C asi 10 minut, poté snížíme teplotu na nějakých 120°C a sušíme ještě dalších asi 20 minut. Ideální je mít na druhou fázi zaplý horkovzduch. S tím pečením si trochu vyhrajte, podle toho, zda chcete sušenky spíš sušší nebo vlhčí. Kontrolujte pečení v průběhu, protože každá trouba reaguje jinak a taky záleží na velikosti kokosek, které vytvoříte :)
Snad vám bude chutnat, podělte se se mnou kdyžtak do komentáře, zdali jste zkoušeli původní recept a který vám více chutná.


Původní recept:

300 g celozrnné pšeničné mouky
160 g kokosového oleje (rozpuštěného)
180 g třtinového cukru
180 g kokosu
100 g rozpuštěné čokolády
  50 g kakaa


Pečeme při 180°C, cca 15 minut.
Brou chuť! 😊

17 komentářů:

  1. Nechybi v receptu neco? Pekla jsem to predevcirem. Nejdriv to byla spis sypka smes... Musela sem pridat ryzove mleko, aby se z toho dalo neco vytvorit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechybí, sypké to musí být, když si koupíš ty samé v obchodě, tak se taky drobí :) Je potřeba vytvořit ty kuličky, aby to aspon nějak drželo a ona si s tím trouba poradí :)

      Vymazat
    2. A kokos. olej přidat v tuhé formě nebo rozpustit? Ja ho rozpustila.. Že by v tom byla ta moje chyba?

      Vymazat
    3. Rozpustit, to mě nenapadlo specifikovat, upravím to v receptu. Je to opravdu hodně sypká směs, která vypadá, že u sebe vůbec držet nebude, je potřeba se toho nebát, stačí když to jakž takž budeš držet v tý kouli na plechu :)

      Vymazat
    4. Budem skúšať

      Ďakujem za recept

      Vymazat
    5. Není zač :) At se vydaří :)

      Vymazat
  2. Ahoj, a jakou cokoladu jsi pouzila? Diky:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, většinou používám nějakou kvalitní hořkou 60-70% :) Super jsou třeba tyhle pecičky: https://bezobalu.org/produkt/horka-cokolada-pecicky-60-bio/ :)

      Vymazat
  3. Tentokrát se povedlo na 5*!!!
    Jsou děsně dobrý ;-)
    Dala jsem ⅓ kakaoveho másla místo tuku a ⅓ špaldové mouky místo pšeničné a je to ještě lepší!
    Příště dám trochu méně tuku, jsou spíše tekutější.
    Super recept!

    OdpovědětVymazat
  4. Prave jsem dopekla podle jineho receptu a neni to ono...spis tskove cookies...takze zitra zkousim vase! Diky za recept

    OdpovědětVymazat
  5. Právě jsem dopekla a musím říct, že jako čoko kokosky od Zemanky tedy vůbec nechutnají. Ty pravé se jen rozplynou na jazyku a tyhle jsou jen nějaká sypká směs. Možná to chce vychytat a koupit tu správnou mouku a další suroviny. Já jsem z těchto kokosek zklamaná a už je zkoušet nebudu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě mrzí, že se nepovedly dle Vašich představ. Pokud budete zkoušet jiný recept, který se Vám bude zdát autentičtější, tak budu určitě ráda za sdílení :)

      Vymazat
  6. Skvelý recept. Dala som hladkú pšeničnú múku a došlo mi kakao tak z neho len 25 g a čokokokosky to boli famózne. Cesto výborné, vôbec nebolo sypké, čokokokosky sa dobre sa tvarovali.

    OdpovědětVymazat
  7. Recept chutný, akorát se mi ty sušenky nepodařilo vysušit a roztekly se mi na placky. 😄

    OdpovědětVymazat