Další z víkendů, kdy bylo potřeba nasytit víc jak dva hladové krky. A jelikož mě opravdu nebaví pořád vymýšlet, co k jídlu, tak jsem na přání chlapců udělala na sobotní večeři tofu výpečky se zelím (Recept zde). A na nedělní oběd bramborové knedlíky se švestkovou omáčkou a kukuřízkem. Švestkovou omáčku jsem v životě nejedla, tak jsem byla zvědavá jak to dopadne. A dopadlo to na výbornou :) Recept níže.
Švestková omáčka:
3 lžíce oleje (nebo jiného tuku)
3 lžíce hladké mouky
5 lžic povidel
1 litr slabého zeleninového vývaru
sůl
cukr
2 hřebíčky
mletá skořice
mletý zázvor
rum
Vytvoříme si jíšku - do rozpuštěného (zahřátého tuku) přidáme hladkou mouku, smícháme a zalijeme horkým zeleninovým vývarem (popř. kostkou bio bujónu). Vmícháme povidla, koření dle chuti, cukr a sůl. Nakonec přidáme asi lžíci rumu a dochutíme podle potřeb.
Bramborové knedlíky:
1kg brambor
270 g hrubé mouky
1 lžička soli
Celé neloupané brambory uvaříme do měkka, scedíme, necháme vychladnout. Oloupeme a nastrouháme najemno, vmícháme mouku a sůl a vypracujeme nelepivé těsto. Vytvarujeme několik menších válečků, z kterých ukrajujeme asi 2 cm špalíčky. Vaříme ve vroucí osolené vodě, až vyplavou tak asi dvě minuty.
Podáváme s bílkovinnou složkou dle chuti, my měli s kukuřízkem, který dostanete v téměř každé zdravé výživě :)
Žádné komentáře:
Okomentovat