neděle 4. června 2017

Veganská svíčková s domácím houskovým knedlíkem

Svíčkovou jsem zatím dělala jen jednou v životě a protože jsem ji zas dlouho neměla a navíc mi přijela na návštěvu maminka, tak jsem si řekla, že ji vyzkouším i podruhé a tentokrát ve veganské verzi, když teda nejím ani ty mléčné výrobky. A takhle to dopadlo:


(pozn.: ukousnutého knedlíku si nevšímejte, bylo to silnější než já :))

Omáčka: (veganská)
střední celer (25% omáčky)
petržel (25% omáčky)
cca 4 mrkve (50% omáčky)
1 velká cibule
3 kuličky nového koření
5 kuliček černého pepře
1 bobkový list
sůl
cukr dle chuti
umeocet či citronová šťáva dle chuti
200 ml ovesné smetany (nebo jakákoliv jiná rostlinná smetana)


Cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme na oleji, aby zesklovatěla. Poté přidáme nahrubo nakrájenou zeleninu, přidáme sůl, lžíci cukru a vše velmi krátce restujeme, dokud cukr jemně nezkaramelizuje. Zalijeme horkou vodou, přidáme koření, vaříme do změknutí zeleniny. Vyjmeme bobkový list, případně jalovec, ostatní koření můžeme nechat. V hrnci rozmixujeme tyčový mixérem a poté propasírujeme. Přidáme rostlinnou smetanu, já použila ovesnou a nešlo vůbec poznat, že v omáčce není normální smetana! Dosolíme, okyselíme a přidáme případně cukr.
Jako přílohu jsem použila tempeh natural (ten na foto není, protože jsem ho sehnala až na druhý den), minule jsem svíčkovou dělala s tofu a na bílkovinné příloze budem muset ještě zapracovat, protože ani tempeh ani tofu mi k tomu moc neseděli.
Podáváme s brusinkami


Houskový knedlík: (veganský)
500g hrubé mouky
1/2 kostky droždí
3/4 hrnku vlažné vody
lžička cukru
2 housky
1 lžička soli


Připravíme si kvásek smícháním trochy vlažné vody s lžičkou cukru a rozdrobíme do ní droždí. Necháme stát cca 10 min, než se tam začne něco dít :) Mezitím si připravíme mouku, osolíme. Nakrájíme housky na kostičky, přidáme k mouce, přidáme také zbytek vlažné vody a vzešlý kvásek. Zaděláme těsto, které necháme kynout cca 45 min., než zdvojnásobí svůj objem. Ze vzešlého těsta uděláme dvě šišky knedlíku a dáme vařit do vroucí vody - 20-25 min., v polovině doby knedlíky obrátit, ať jsou hotové z obou stran. Vyjmeme, propíchneme na několika místech, aby se nám nesrazily a nakrájíme.

Žádné komentáře:

Okomentovat