Jedná se o recept na čínské nudle, základ jsem vzala z jedné anglické japonské kuchařky a trošku jsem si ho předělala k obrazu svému a tady je moje finální verze:
Ingredience na 3 porce:
200g bezvaječných pšeničných "čínských" nudlí (takové ty, co se prodávají v kostkách, mají např. v Kauflandu za 33.90 (500g))
5 lžic tmavé sojové omáčky
5 lžiček třtinového cukru
trocha vody
lžička kukuřičného škrobu
1 lžíce mirinu nebo rýžového octa (nemusí být)
pepř
cibule
dva stroužky česneku
další zelenina dle libosti (já použila červenou papriku, fazolky a mrkev)
rostlinný olej
sezam na posypání
Uvaříme si nudle dle návodu (moje se vařily asi 15 min.). Slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme odkapat.
Připravíme si omáčku smícháním sójovky, pepře, cukru, ve vodě rozmíchaného škrobu a mirinu (nebo rýžového octa), pokud máme.
Nakrájíme si cibuli a česnek a vhodíme do woku na rozpálený olej. Restujeme dokud cibule nezačne hnědnout. Dále si nakrájíme zeleninu na co nejtenčí nudličky (platí zejména v případě mrkve) a přidáme k cibulovému základu, necháme asi 5 minut restovat a pak přilijeme omáčku, kterou jsme vytvořili. Chvilku necháme problubat a poté přisypeme uvařené nudle. Pokud je málo slané, tak přihodíme víc sójovky nebo sůl. Důkladně promícháme, aby se vše spojilo a můžeme nandávat :)
Podáváme s nasucho opraženými sezamovými semínky.
Ano, takhle jednoduché to je :)
Kdyby u nás v kuchyni byla už konečně nějaká kvalitní litinová pánev tak to jídlo také chutná jinak. Ale tohle přesně manželovi říct ani náznakem nemůžu. On by se hned urazil a nebo by mě začal osočovat že si moc vymýšlím a že přece dokážu uvařit z kde čeho.
OdpovědětVymazat